Wat is urgentie op de woningmarkt? Urgentie staat voor voorrang op bepaalde woningen, hier kan je denken aan hoeveel slaapkamers de woning mag hebben, de maximale huurprijs en het zoekgebied waar binnen de urgentie valt. Wanneer krijg je urgentie? Hier is geen antwoord op te geven, omdat elke gemeente en woningcorporatie hier hun eigen voorwaarden aan mogen geven. Ook zijn er bij diverse gemeenten hoge kosten verbonden aan een urgentie aanvraag, zo betaal je bij een aantal gemeenten al gouw € 200,- per aanvraag. Waar dit bedrag op gebaseerd is? Dit is onduidelijk, de gemeenten geven aan dat dit de kosten dekt die hun maken voor een urgentie aanvraag. Toch is de vraag: is dit juist? Iemand die wegens diversen problemen zoals huiselijk geweld of een beperking noodgedwongen een ander huis moeten hebben.

Veel gemeenten vragen geld omdat er veel aanvragen ingediend worden door mensen die eigenlijk van tevoren al weten dat ze daar geen recht op hebben, toch lijkt dit niet de juiste oplossing op deze wijze worden er een hoop mensen op een verkeerde manier geraakt. Toch zie je dat bij 130 gemeenten € 50,- of meer wordt gevraagd voor een urgentie aanvraag, tevens kan er nog een medisch onderzoek plaats vinden waarbij de kosten oplopen tot meer dan € 200,- Er zijn gelukkig ook nog gemeenten waar de aanvraag gratis is, zo blijft de aanvraag laagdrempelig voor mensen die niet de financiële middelen hebben.

Dat gemeenten en woningcorporaties dit op deze manier kunnen doen levert ook veel vragen op, als het onduidelijk is wat de voorwaarden zijn voor een urgentie aanvraag is het moeilijk inschatten wanneer je hier recht op hebt. Zo krijg je bij de ene gemeenten alleen urgentie als je in een blijf van mijn lijf huis zit, bij een andere gemeente is de urgentie makkelijker en krijg je deze al als je in een scheiding ligt.

Projectontwikkelaar Joshua Camera werkt niet mee aan dit systeem, lange wachtlijsten waar mensen niet door heen komen. Iedereen heeft recht op zijn of haar woonruimte, en iedereen wil dit uiteraard het liefst zo snel mogelijk. Projectontwikkelaar Joshua Camera is druk bezig met diverse renovatieprojecten door heel Nederland, hij renoveert diversen panden in mooie en duurzame woonruimtes. De woningnood in Nederland laat zien hoe hard dit nodig is en hoe moeilijk woningcorporaties het hebben om deze woningnood op te lossen, daarom zijn er diverse projectontwikkelaars als Joshua Camera die dit probleem aanpakken en diversen renovatieprojecten op starten.

Bronnen:

https://www.huurstunt.nl/blog/urgentie-aanvragen-met-een-urgentieverklaring